dissabte, 30 de novembre del 2024

PABLITO

 Estimat Gabriel, 

 Fa un parell de dies estava als voltants de la Catedral i vaig voler agafar el metro a l'estació de Drassanes,  vaig agafar carrers sense importància creuant el barri per no topar-me amb turistes i de cop em vaig trobar al carrer Nova de Zurbano, abans Nueva de... i com un llampec em van venir milers d'imatges que tenien relació amb una persona que vivia a aquest carrer, en Pablo, company meu de la meva primera feina, en Pablo, encara que amb el temps i gràcies a l'amic Pere, sempre més el vam conèixer per Pablito, no perquè fos petit o esquifit, sinó perquè era un adult que no havia passat la prova de la maduresa, en qualsevol conversa que es pogués tenir amb ell. La feina era una Agència de Duanes a la Rambla cantonada a la plaça del Teatre i des de la finestra del despatx veiem el monument a Pitarra i on era la parada del tramvia i també on estacionaven les motos el carrer i per esmorzar anàvem a la barra del restaurant Amaya que teníem al costat de l'oficina.



 


El carrer Nueva de Zurbano era a un minut de la feina o sigui que en Pablo ho tenia molt bé per anar a dinar a casa i fer una mica de migdiada, que era com estava establert l'horari en aquells anys seixanta. Doncs bé el Pablito que tenia la taula de treball a un metre de la meva i que em va ensenyar algunes truculències de la feina a la duana, era 8 anys més gran que jo, que quan el vaig conèixer tenia setze anys i a part de la relació laboral també va ser el primer home que vaig conèixer íntimament un parell d'anys després treballar junts i va ser que de mica en mica ens vam anar obrint fins després de moltes converses sinuoses ens vam confessar que érem homosexuals, quan jo tenia 16-17 anys la paraula gai no era coneguda a casa nostra, però hi havia un munt de paraules que no deien res nou i que en l'argot secret nostre era molt utilitzat, assumpte, cosa, entès i moltes altres més que ara afortunadament no recordo. En Pablo era un xicot que estava boig per l'esport, ell entrenava en un equip de futbol sala, també era aficionat a les motos i qualsevol altra activitat que tingués a veure amb joventut i esport i com més joves fossin els participants, molt millor. Tenia un germà petit que jo també coneixia perquè també treballava a la duana, però en una altra agència, en Javi, un xicot alt, espigat i molt maco i amb una dolçor de caràcter que te'l feia estimar irremeiablement es va casar molt jove i tant la seva dona com els seus fills eren un model de família perfecta vivia al carrer Consell de Cent i la mala sort se'l va emportar molt jove amb quaranta i pocs anys. Quan jo vaig estar amb el Pablo, només tres mesos, tot s'ha de dir, ell estava enamorat de les virtuts físiques i anímiques del seu germà i era ben notori que el que ell cercava en les seves relacions sentimentals amb els homes era el trobar una rèplica del Javi que tenia a la casa familiar, potser ell no se n'adonava, però estava enamorat del seu germà.
Amb el Pablo encara que la història no va durar perquè els nostres gustos eren incompatibles, ell amb els esports i no amb el món de la cultura que és el que jo havia mamat a casa amb els meus pares. Mai vaig conèixer els seus pares, mai vam tenir cap conversa de tenir un projecte comú i, així i tot, el vaig considerar la meva primera parella afectiva per les bones influències que em va inculcar com per exemple el mig forçar-me d'estar motoritzat, treure'm el carnet de conduir, comprar-me un velomotor que em va fer ser lliure de viatjar amb serveis públics, una mica més tard em vaig comprar un escúter perquè necessitava que la moto tingués un armariet tancat amb clau per les coses que a vegades ens queien a les mans als que treballàvem a la duana, també em va inculcar en tenir una vida sana, esport, gimnàstica i vida a l'aire lliure, ell era del Club Natació Barcelona i m'hi va fer apuntar i allí vam ser feliços perquè també hi eren altres companys de feina com per exemple el Pere i en Dani, que pocs mesos més tard em va fer conèixer a l'Antoni al teatre Talia, com ja saps.
Amb el Pablito hi vam tenir relació tota la vida fins a quasi al final, encara que els últims temps només era de manera telefònica o missatges, whatsapp, amb la pandèmia vaig perdre el contacte, una altra peça del meu passat que ja no hi és. Les dues fotografies nostres que he penjat són fetes pel que no surt a la fotografia, sempre de platja.

dimarts, 26 de novembre del 2024

ANNA LIZARAN 1944-2013 Esparraguera-Barcelona

 

Estimat Gabriel, 
Avui per casualitat he trobat el blog d'un savi amic una fotografia de l'Anna Lizaran i tot de cop he tingut un esglai contingut, per no haver-me recordat d'ella en aquests últims anys i al moment he maleït aquest temps en què vivim només pendents del present i del futur, mai mirar enrere, mai recordar el bo i lluminós que han tingut tantes persones notables d'aquesta terra, clar que així ens van les coses, tot ple de vulgaritat fotocopiada en tintes de colors fosforescents, però sense cap suc ni bruc que no et deixa cap record per estar content del temps que vius. 
El mateix que penso de l'admirada Lizaran podria dir de la Caballé o del Terenci, mai se'n parla d'ells i de dotzenes d'altres símbols a la meva vida.

divendres, 22 de novembre del 2024

LA DOLLY VAN DOLL I JO

 

Estimat Gabriel, 
No sé si tu has conegut algun transsexual, jo n'he conegut molts, majorment els que treballaven en el món de l'espectacle; ara bé, trans famosos només n'he conegut un, a París la Setmana Santa del 1963 o del 1964, doncs va ser el meu primer viatge a l'estranger i el vaig fer amb el Pere, si el del 'matrimonio blanco' que deia l'Ortenbach, no feia molt temps que ens coneixíem, era una amistat nova, però a causa de les innombrables converses íntimes que havíem tingut, en aquell moment era un amic tan important com sòlid. 
Ell no havia estat mai a París i jo tampoc, per tant, el viatge estava decidit, se'ns va fer curt de nits perquè cada nit anàvem a algun lloc mític queda pendent per una altra sessió la iniciació de dues pubilles catalanes dins la glamurosa vida Parisenca. 
Un dels llocs que vam anar era un petit cabaret de travestis, una especialitat que feia molt poc temps que se'n parlava obertament i que tota classe de públic i podia anar. En aquest inoblidable lloc i actuaven moltes estrelles d'aquesta condició i una d'elles era una noieta petita i bonica que es deia Dolly, ens va agradar molt i també les que eren més versades en aquest treball i que en el cartell d'anunci anaven amb lletres més grosses com eren la Bambi i la Capucine. En tornar ho vam parlar amb tothom que ens coneixia, llavors viatjar a l'estranger era una cosa rara i excepcional.
A la Setmana Santa del següent any vam parlar que tornar-hi a París, però en Pere pel que sigui, no podia i va posar la divertida excusa que no tornaria a viatjar amb mi perquè l'havia matat de fam per gastar tots els diners dels àpats en cabarets i music-halls, però va capgirar la situació i va dir que el que podia anar amb mi en el seu lloc podria ser el seu secretari que també es deia Enric, un any més gran que jo i del qual en Pere estava mig enamorat malgrat que aquest xicot era hetero encara que moltes vegades sortia amb el nostre grup si en Pere hi era. 
 Pràcticament, vam anar a tots els llocs que havíem estat el darrer any amb el Pere i inclús en vam afegir un altre nou, el Lido dels Champs-Élysées. El dia que vam anar a Le Carousell, la Dolly ja anava al programa de mà amb les lletres grosses de la mida estel·lar i quan va acabar un dels seus números va baixar a la pista i s'adreça la barra del bar per entretenir als clients i va anar directe a on estàvem nosaltres i s'adreça l'Enric fent-li carantonyes i caricies intencionades però com ell no parlava francès jo havia de fer de mal traductor tant per l'un com per l'altre, la Dolly obstinada que ell l'esperes a la sortida i que anirien a un lloc que li agradaria molt, ell, acollonit perquè no sabia com resoldre la situació, jo amb una mica de por per la meva inexperiència i ella cada vegada s'arrambava més ell, cal que pensis Gabriel que la Dolly en tota aquesta història va quasi nua només amb brillantors i transparències com a roba. 
Amb vergonya vam fer el possible per no fer el ridícul. El guapet Enric, era ros i ulls blaus i la Dolly com havia nascut com a noi de cabells castanys a Itàlia es veu que els rossos la posaven a to. L'Enric era un masclet una mica cregut, però amb pocs recursos per solucionar un ensurt, per això en Terenci el va batejar com Cinteta la reprimida. 
 La Dolly quan la vaig tornar a veure a Barcelona moltes vegades als cabarets del 'Chino' o a la Belle Époque de la part alta de Barcelona també s'havia batejat com Dolly van Doll

EL TEATRE TALIA DEL PARAL·LEL I JO

Estimat Gabriel, 
 A tu que t'agrada tant el teatre t'explicaré una història de teatres, millor dit d'un teatre el teatre Talia, un teatre que va canviar moltes vegades d'estructura i també de nom i que jo vaig visitar en algunes ocasions, no gaires. Però és un teatre que ha estat molt drecéssiu en la meva vida per dues vegades de forma decisiva i inqüestionable. Una de les primeres vegades que jo recordo haver-hi anat fou l'any 1961, en els meus dinou anys. 
Un xicot una mica més gran que jo que ens relacionàvem per feines compartides el 31 d'octubre d'aquell any va venir a l'oficina, era agent comercial, era a mig matí i per un altre company de feina jo sabia que el Dani, el nom del xicot, era gai i estant en aquell moment sol al despatx em va preguntar si m'agradava el teatre, i jo li vaig dir que sí que molt, feia tres anys que m'hi havia aficionat en el teatre de prosa perquè el teatre musical de revista i varietés ja m'agradava d'ençà que tenia cinc anys. Llavor el Dani em va dir que tenia entrades gratuïtes per aquella nit per anar una obra clàssica amb uns amics al Teatre Talia i que si m'hi apuntava, li digués sense cap problema. Jo que aquell moment estava més aviat despenjat li vaig dir que sí al moment. 
Vam quedar en trobar-nos a la porta del teatre a una hora determinada. I així va ser, l'obra era El gran Galeoto, l'autor Echegarai, premi Nobel, però en aquell moment com ho és ara, totalment oblidat. A la nit ens vam trobar a la façana del teatre, érem quatre, el Dani el Josep, la seva parella i l'Antoni Chic, director teatral que en aquell moment tenia en cartell l'obra de teatre de més èxit a Barcelona feia mig any que estava a teatre ple, protagonitzada per Joan Capri. Precisament de l'Antoni havia, no feia gaire temps, anat a veure una obra també d'èxit a un teatre de butxaca a la rambla de Catalunya i quan vaig sortir del teatre em vaig fixar en les fotografies dels artistes de l'obra i del director, que hi havia al vestíbul i la foto del director Chic em va agradar perquè tenia una cara intel·ligent i era prou jove per despertar el meu interès, no artístic precisament. En entrar al teatre, que, per cert, no estava gaire ple, era la nit d'un dimarts, les butaques eren prou properes a l'escenari com fila 4 o 5 i jo vaig seure a la que tocava al passadís central, al meu costat l'Antoni, després el Dani i en Josep. 
No portàvem gaire temps d'ençà que l'obra havia començat, que l'Antoni que s'havia tret la gavardina quasi blanca que portava la va posar sobre els seus genolls i també a un dels meus, i va començar a fer pressió, cama conta cama, genoll contra genoll, poc després la seva mà sobre la meva cuixa i en acabat més amunt i una mica més tard el que va voler agafar va ser la meva mà i la va estrènyer fortament molta estona, això em va guanyar el cor, no em va tocar més el paquet ni les cuixes i en sortir del teatre cadascú va anar cap a casa, però com l'Antoni vivia a Gràcia com jo ens en vam anar plegats i vam començar a sortir tot seguit. 
Va ser una de les persones importants de la meva vida per molts anys fins a la seva mort. Tot va començar al teatre Talia aquella freda i plujosa nit i de l'obra de teatre que vam veure jo no recordo ni un sol instant, només recordo que qui ho feia era en Mario Cabré el que havia enamorat a l'Ava Gardner a Tossa de Mar mentre rodaven Pandora.
Uns anys més tard vaig tornar unes quantes vegades al Teatre Talia, al lloc on sempre actuava amb les seves revistes la vedet argentina Ethel Rojo i era molt del nostre gust, em refereixo al meu gust i als meus amics de la colla de llavors. L'Antoni estava a Madrid i la nostra relació va quedar fixada com una gran amistat, quasi familiar. Però la segona vegada que el teatre Talia em marca el meu destí a la vida és el dijous, 23 d'abril de 1987, dia de Sant Jordi. 
Aquell dia havia quedat a la tarda al cafè Español amb el Francesc un noi molt jove, potser massa, que havia conegut només divuit dies abans, però el fet que ell tenia 23 anys i jo 45 feia que no m'escalfés el cap amb fer cap mena de projecte de futur i, en canvi, ell obstinadament em continuava trucant per veure'ns i fins i tot havíem anat a Sitges a casa dels meus amics Enric i Ventura per anar a la platja, ja que era Setmana Santa. Bé el fet és que el Francesc es va entossudir en el fet que el dia de Sant Jordi ens havíem de veure car tenia alguna cosa per a mi, vaig pensar. 
Jo li vaig dir de trobar-nos al Español perquè quedava molt a prop del teatre Talia que feia poc temps que li havien canviat el nom per Teatre Martínez Sòria. El nom del propietari que havia mort feia pocs anys. Al teatre feien una obra traduïda de l'anglès que és deia Paso a paso i la feien un repartiment de dones inigualable, aquí van, Aurora Bautista, Gema Cuervo, Julia Martinez, Maria Luisa Ponte, Encarna Paso, Isabel Mestre i algunes altres més. L'Enric i el Ventura amb la seva colla hi anaven em van dir de si m'hi volia afegir i jo vaig dir al moment que sí, els mitres femenins sempre m'han fet perdre la son i donada alegria, aquella reunió de dives ho mereixia. 
Em vaig acomiadar del dolç Francesc i se'n va anar a casa tot sol segurament en el metro, estació Paral·lel i jo vaig seguir cap al teatre amb el cor una mica encongit per la dualitat d'activitats d'aquell vespre. No recordo molt bé qui hi havia d'entre els amics del grup, fins i tot podria ser que el Dani abans mencionat també hi fos. En veient l'obra pel que fos no hi vaig entrar gens, el meu cap no estava dins en teatre, estava amb el noi que havia deixat feia poc al carrer fosc quan ens vam acomiadar. 
Jo pensava que amb qui havia d'estar era amb ell i no amb els bons amics veient una comèdia intranscendent. Aquell moment, allí assegut a una butaca de la platea de l'antic teatre Talia vaig decidir que si en Francesc volia, estaria amb ell i al seu costat fins que el temps ens digués el que hauríem de fer. 
 I així fins avui, on puc revisar amb goig dues històries que tenen a veure amb aquest teatre que ara és un trist solar abandonat des de fa més de vint anys.